24-uurs race 2002 aan boord van de Andromeda

Bemanning:
Yskandar de Kleine, Michel de Vries, Steven Trooster, Ronald Boonstra en Harry Wolfkamp.

Verslag:
Op vrijdagochtend 24 augustus komt de voltallige bemanning aan boord van de Andromeda die inmiddels in het regattacenter van Medemblik ligt. Vandaaruit kunnen we bekijken wat de meest gunstige starthaven zal zijn.
Na de koffie en het weerbericht varen we eerst maar richting Enkhuizen om nog even de beslissing uit te stellen of we op het Markermeer of het IJsselmeer zullen starten. De keuze valt uiteindelijk op Hindeloopen.
Na een aantal trainingsmanouvres belanden we om een uur of 5 in Hindeloopen aan de kade. Een uitgebreide maaltijd bestaande uit pannekoeken zoveel je maar wilt, maakt dat we er de hele nacht tegen kunnen.
We zeilen met de ondergaande zon achter de afsluitdijk en een matig briesje een prachtige nacht in met volop maanlicht, zodat de zaklampen voor de zeiltrim nauwelijks nodig zijn.
Ook de uitkijk voor onverlichte boeien is totaal overbodig. Een spookachtig schijnsel verlicht honderden schepen om ons heen. Halve wind met spi gaat het snelst met dit windje. Er wordt steeds noordwesten wind beloofd, maar de wind schift zelfs steeds oostelijker! Als er geen keuze meer is in de noordelijke rakken gaan we een lange slag helemaal richting Urk maken. De bemanning houdt zich perfect aan het wachtschema zodat het schip optimaal gezeild wordt door alerte zeilers.
Tegen vieren in de middag houden we het wachtlopen voor gezien en we zijn er allemaal bij voor het spektakel van de  laatste rakken.
Dit jaar zijn er meer dan 800 schepen die zich voor de kust van Medemblik bewegen met de bedoeling om op de minuut af de beschikbare tijd te zeilen voor zoveel mogelijk mijlen.
Michel ontpopt zich als een ware rekenkunstenaar en presteert het om een perfecte route uit te stippelen, rekening houdend met de aanwakkerende wind. We komen terecht midden in een enorme hectiek waarbij schepen van alle klassen, platbodems tot en met IMS-schepen met daartussen toerschepen van klein tot groot, elkaar de ruimte bij de boei betwisten.
Op de meest onverwachte manieren worden de laatste boeien gerond en het is niet zozeer een kwestie van voorrangsregels bij de boei maar meer oogcontact met de stuurman van de naburige boot om van elkaar te weten hoe we hier zonder kleerscheuren vanaf komen.
Het laatste rak is pal voor de wind. Met enorm geweld en alles breed uitgeboomd gaan er zo een stuk of 7 boten tegelijk over de op deze manier wel zéér krappe finischlijn.
We finischen 1 minuut over tijd met 144,2 mijl achter ons. Petje af voor de hele bemanning die tot op het laatste moment de concentratie heeft weten vast te houden. Een kwartier later liggen we in het Regattacentrum bij Bob Haneberg tussen de palen, die alle gereserveerde jachten in een mum van tijd een plaatsje geeft.
Het geplande feest valt geheel in het water doordat de ene wolkbreuk na de ander zich boven Medemblik uitstort. Wat een vreselijk einde van zo'n mooie race!

Terug naar Zeilen met de Andromeda

 Dsc01417.jpg

 

Dsc01418.jpg

 

Dsc01419.jpg

 

Dsc01420.jpg

 

Dsc01421.jpg

 

Dsc01423.jpg

 

Dsc01424.jpg

 

Dsc01425.jpg

 

Dsc01426.jpg

 

Dsc01427.jpg

 

Dsc01428.jpg

 

Dsc01429.jpg

 

Dsc01430.jpg

 

Dsc01431.jpg

 

Dsc01432.jpg

 

Dsc01433.jpg

 

Dsc01434.jpg

 

Dsc01435.jpg

 

Dsc01436.jpg