24-uurs-race 2003

ANDROMEDA

Bemanning:

Yskandar de Kleine: coschipper, Leendert van Gastel: navigator, Steven Trooster, Ronald Boonstra, Rob Bonte, Gerrit Boersma en Perry Pruis.

Verslag:

Op de donderdag varen Gerrit en ik met enig oponthoud vanwege een nieuwe grootzeilval van Makkum naar Medemblik. Daar is het evenement van de J-24 nog in volle gang! We hebben plaats gereserveerd in het regattacentrum, de jachthaven van Bob Haneberg, waar de bemanning op vrijdagochtend opstapt.
We zijn geheel voltallig als we om een uur of 11 vertrekken naar onze starthaven Volendam. Op weg daarnaartoe kunnen we de situatie bij het nieuwe Naviduct verkennen. De wind zit in het westen en we zien niet goed welke rakken op het wad gunstig te bevaren zijn. De voorspelling is dat de wind naar het noordwesten zal gaan en dan kunnen we later naar de wadden gaan om daar nog rakken te varen. Het is regenachtig en om 5 uur eten we gezamenlijk in Volendam aan boord een uitgebreide warme maaltijd.
De start in Volendam verloopt voor een aantal schepen niet geheel vlekkeloos. Ondanks een simpele halvewindse start moeten er toch nog boten tegen elkaar botsen. Bij ons ging het maar nt goed!
Na een paar rakken op het zuidelijk IJsselmeer schutten we tegen 12 uur snachts naar het noorden. De aanloop naar de sluis van Enkhuizen is in het donker bijna niet te doen. Vr ons zien we een paar jachten rondjes draaien om de doorgang te vinden tussen onverlichte boeien. Eentje ervan loopt nog vast. Dan zien we met de schijnwerper de boeien liggen en stapvoets zoeken we onze weg. Misschien een idee voor Rijkswaterstaat om verlichte rood en groene boeien neer te leggen om tussen door te varen in het donker?
Het schutten verloopt verder bijzonder vlot. Op het IJsselmeer maken we in het donker nog een paar mooie spinnakerrakken met windkracht 3 tot 4 richting Kornwerderzand en om een uur of 5 schutten we het wad op.
Er is een aantal schepen over de Noordzee om de eilanden gevaren en deze komen juist nu weer naar binnen.
Later zien we in de uitslagen dat er toch nog wel voordeel te behalen viel uit het rondje om de eilanden.
De wind is nog steeds west en we kunnen eigenlijk niet meer doen dan bij de kentering even heen en weer naar Harlingen varen. Rakken naar het westen zijn ongunstig.
Dan is het inmiddels licht geworden, heerlijk weer, zonnetje erbij en windkracht 4. Sfeer aan boord is prima en het is volop genieten van het zeilen.
Onze navigator presteert het om de boot precies op de minuut te laten finishen. Geen strafmijlen en alle beschikbare tijd opgebruikt om mijlen te maken. Een schitterend schouwspel van al die spinnakers die op de finish afgaan.
Onze fotograaf Rob Bonte van het blad Zeilen heeft 200 foto's gemaakt! Foto's van mijn hand hieronder

Metha Kamminga aug. 2003

nr 32
nr 33
nr 34
nr 36
nr 37
nr 38
nr 39
nr 40
nr 41
nr 42
nr 43
nr 44
nr 45
nr 46
nr 47
nr 49
nr 50
nr 51
nr 52
nr 53
nr 54
nr 55
nr 56
nr 58
nr 60
nr 62
nr 63
nr 65
nr 66
nr 67
nr 68